Zgadzam się z Panami w stu procentach. Społeczeństwo jest niedouczone, nic nie wie na tematy związane z kawalerią. Wydaje mi się że jest to spowodowane w dużej mierze stylem współczesnego życia wielu ludzi. Dzisiaj mało kto zwraca uwagę na wartości i idee jakie przyświecały kawalerzystom II RP. Równierz współczesny system edukacji jest tego wynikiem. Wielu z moich rówieśników gdy usłyszą,"moją pasją jest kawaleria...", pytają "a co to jest kawaleria?" lub "kto to jest ułan?". Wstyd,poprostu wstyd i hańba! Świetnym tego przykładem jest moja nauczycielka od historii (nadmienię że w programie szkół średnich z historii omawiane są wszystkie możliwe formacje WP tylko nie kawaleria, więc moja nauczycielka dodałs od siebie kilka słów...") która mówiąc o jednostkach uwczesnego Wojska Polskiego, użyła słów "...a ci Polaczkowie, na tych konikach, z szabelkami... i dawaj na czołgi!". Krew się we mnie zagotowała. Jeśli nauczyciel nie wie nic o kawalerii WP z tego okresu (nauczyciel historii), to co skąd młodzież ma wiedzieć cokolwiek na temat Hubala. Niestety taka jest przykra prawda. Tylko my możemy coś zmienić.
PS. Czy ma ktoś film "Hubal" na dvd? Kocham ten film! Jakby coś to gg lub mail.
Pozdrawiam!