Nie wstydzę się dzialalności komercyjnej prowadzonej przez Szwadron Niepołomice i nie zamierzam jej zaprzestać. Prowadzimy ją w sposób zapewniający szacunek dla munduru, a twierdzenia o występach na weselach są dla mnie uwłaczające. Działalność Szwadronu nie opiera się jedynie na środkach pozyskiwanych z Urzędu MIasta Krakowa te stanowią jedynie część jego dochodów. Jako przyklad działalności komercyjnej Szwadronu mogę wskazać wystąpienie w roli jazdy tureckiej w czasie inscenizacji odsieczy wiedenskiej. Niewiele grup w Polsce byłoby w stanie to zrealizować, a jaka wspaniała zabawa. Szwadron Niepołomice stać n azorganizowanie konferencji i wiele innych rzecz. Ktoś kto obserwuje naszą działalość powinien z łatwością zauważyć, że 90% naszej działalności ma charakter non profit, dodatkowo dzialalność sportowa, prowadzenie na terenie Stadniny Niepołomice hipoterapii. Można tylko narzekać można też działać - to już sprawa charakteru. Jeżeli ktoś chce może ograniczać swoją działalność na dywagacji na forum. Ułanem jest się jednak przede wszystkim na koniu i w polu i to nie koniecznie jedynie na defildach na Rynku Głównym. Zapraszam na 20 imprez, które Szwadron Niepołomice organizuje w ciągu najbliższych 2 miesięcy, a więc:
1. 5 sierpnia przemarz ulicami Krakowa z okazji rocznicy wymarszy I Kompanii Kadrowej
2. 7-9 sierpnia regionalne zawody w skokach przez przeszkody w Żywcu - zapraszam do rywalizacji w klasie P
3. 14-17 sierpnia udział w uroczystościach patriotycznych w Jaśle połącznych z manewrami Szwadronowymi
4. 26 - 30 sierpnia Komarów
5. 27-28 sierpnia Rajd Konny śladami wrześniowych walk 8 Pułku Ułanów Komarów-Czartpowiec-Łaszców
6. 29 sierpnia Manewry Komarowskie
7. 30 sierpnia udział w uroczystościach patriotyczncyh w Komarowie
8. 1 wrzesnia - przmarsz ulicami Krakowa z okazaji rocznicy wybuchu II Wojny Światowej
9. 1 września - udzial w uroczystościach wręczenia sztandaru Szwadronowi Toporzysko w miejscu walk brygady płk Maczka w okolicach Makowa Podhalańskiego
10. 4 września - rajd konny Niepołomice - Bochnia śladami odwrotu Armii Kraków
11. 5 września (godziny poranne) - udział w rekonstrukcji wjazdu księcia Józefa Poniatowskiego do Krakowa w roku 1809 - występ w mundurach huzarów napoleónskich.
12. 5 września (godziny południowe) - zawody konne w skokach przez przeszkody Niepołomice
13. 5 września (godziny popołudniowe wieczorne) - udzial w rekonstrukcji bitwy o Bochnie
14. 6 września udzial w uroczystościach patriotycznych w Bochni
15. 2-6 października udział w rajdzie konnym 900 km szlakiem pól bitewnych 3 PSK wspólnie ze Szwadronem Toporzysko (sekcja+taczanka)
16. 25-27 organizacja imprezy rekonstrukcyjnej Pola Chwały w Niepołomiach
17. 26 września inscenizacja potyczki huzarów wegierskich z piechotą księstwa warszawskiego
18. 26 września inscenizacja potyczki kawalerii z piechotą niemiecką 1939
19. 27 września insenizacja spalenia Wołmontowicz przez Kmicicową chorągiew wystąpuje3my w strojach pancernych z XVII wieku
20. 1-6 października udział w reknstrukcji bitwy pod Kockiem
Dopiero jeżeli Ktoś zorganizuje więcej imprez w ciągu 2 miesięcy i pokona mnie w konkursie skokowym klasy P to przejdę na emeryturę i ograniczę się do pisania na forum.Do tego czasu będę łapał życie pełnymi garściami -zarabiał pieniądze i je wydawał, dowodził Szwadronem, jeździł do Mediolanu aby pośluchać aby posłuchać Placido Domingo w Cirano de Bergerac, a także pisał z Wami na forum. I nie mówcie mi, że na to wszystko trzeba mieć czas - prowadzę aktywne życie zawodowe, wychowuje syna, buduje dom i mam jeszcze parę innych życiowych przyjemności .... i zapewniam Was, że na to wszystko sam zarabiam bo nic nie spadło mi z nieba. Przez życie trzeba iść cwałem a nie stępem bo tylko w stępie jest czas na oglądanie się na boki i narzekanie.
Jan Znamiec
[ Dodano: Pią Lip 31, 2009 12:39 pm ]Lucas napisał(a):Piotrku popieram Twój pogląd w 100% - podpisuję się pod nim. Przykro mi bardzo, że to problemy moich macierzystych barw tę dyskysję wywołały ale jest ona potrzebna według mnie. Bez dyskusji pozostaje dla mnie fakt, że odmiennie od Waszej formacji w Szwadronie Niepolomice obowiązuje zasada jednoosobowego dowodzenia. Podczas mojej służbyw KO w ramach tej formacji w 100% podporządkowywałem się jej. W myśl zasady z Dowódcą się nie dyskutuje albo wybiera się drugie rozwiązanie. Ja w ostatnim czasie je wybrałem stąd mam prawo do polemiki z rtm janem Znamcem (tak sądzę). Moje poglądy tu głoszone pod nickiem "LUCAS" nie są dowodem na polemikę w Szwadronie Niepolomice lecz są głosem ułana KO w barwach 8 PU (w rezerwie) działającym już jedynie w Stowarzyszeniu Koło Pułkowe 8 PU w Krakowie.
A do Kochanego Pułkownika mam pytanie - podczas jednej z imprez Komarowskich widziałem na koniu uroczą damę w mundurze ułańskim

- co zrobiłbyś Mości Pułkowniku gdyby w tym roku zjechało Ci do Twej gościnnej stanicy, uczcić rocznicę Komarowskiej Bitwy, towarzystwo w barwach 21 PU z pięknymi warkoczami puszczonymi na plecy przyodziane w mundur wz 36? Spowodujesz ogłoszenie przetargu na obchody rocznicy aby je wyeliminować? Czy siądziesz i będziesz z nimi rozmawiał i przekonywał? Bardzom ciekaw Twej opinii.
To trudne pytanie - ja próbowalem dyskutowac i przekonywać przez 4 lata w końcu postanowiłem zacząć z tym walkę, która skonczyła się przetargiem. Przegrałem tylko przetarg, na defilady nie pojadę tylko ja, a Szwadron ma otwartą drogę i to w dobrym towarzystwie, a Kraków możliwość pooglądania prawdziwej Kawalerii