Dowódca napisał(a):Jestem strasznie szczęśliwy i dumny gdyż ze wszystkich grup rekonstrukcyjnych w swej książce Lesław Kukawski w superlatywach wypowiedział się o sztandarze Szwadronu Niepołomice. Sądze, że to samo przeżywa Zdzisiu Krzyżostaniak twórca naszego Sztandaru i Jakub Czekaj, który opracowywał jego stronę graficzną
Jakkolwiek bardzo nieskromnie to zabrzmi, ale muszę sprostować wpis Dowódcy Szwadronu Niepołomice. Tym bardziej, że jako rezerwista ułan nie pełniący już służby ochotniczej w Szwadronie Niepołomice mogę się chwalić już tylko zasługami, jakie sobie w nieskromności swej przypisuję. Otóż miałem zaszczyt i honor, jakim obdarzył mnie Dowódca rtm Jan Znamiec być jednoosobowym twórcą sztandaru szwadronu tj. samodzielnie opracowałem jego stronę graficzną, którą akceptował najpierw Dowódca a potem ogół Szwadronu a następnie nadzorowałem jego wykonanie. Miałem honor być w dniu wręczenia sztandaru Jego sztandarowym w szyku pieszym oraz wespół z Kolegą ułanem Pawłem Broshem sztandarowym w szyku konnym i oddać nim pierwszy w jego historii salut przed trybuną honorową na ulicy Basztowej.
Pełen należnego szacunku dla zasług dla kultywowania tradycji 8 PU, jakie wniósł i wnosi rtm Jakub Czekaj musiałem ten wpis zamieścić.
A co mi tam - chwalę się dalej (bo kto mnie pochwali?). Miałem również zaszczyt być twórcą ostatecznego projektu Odznaki Honorowej Szwadronu Niepołomice. Sam jej już nie noszę na mundurze, ale jestem dumny, że to ona zdobi piersi Kolegów ze Szwadronu.
Wpis ten podaję i dlatego, że dysponuję bogatą dokumentacją tyczącą powyższych prac i chętnie służę pomocą Kolegom, którzy mają te prace jeszcze przed sobą - chętnie pomogę a jako rezerwista mam w pierony czasu

. Jak widać z książki pana L. Kukawskiego prace mi powierzone wykonałem dobrze i czuję się niesamowicie uhonorowany i upoważniony do polecania się.
Tyle gwoli wyjaśnienia....... a jak popatrzycie poniżej przyznacie mi ciut racji mam nadzieję.